19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMINI KUTLUYORUZ!

19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMINI KUTLUYORUZ! | 18 Mayıs 2021

MİMARLAR ODASI BASIN AÇIKLAMASI


19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMINI KUTLUYORUZ!


18 Mayıs 2021


19 Mayıs 1919'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde başlatılan bağımsızlık, eşitlik ve özgürlük mücadelesinin 102. yıldönümünü demokrasiye, adalete, uygarlığa, temel hak ve özgürlüklere özlemle karşılıyoruz. Yüzyılı aşan süreçte ne yazık ki, Türkiye Cumhuriyeti'nin birikim ve kazanımlarının değerlendirilemediği, halkın iradesi olan yasama yetkisinin gasp edildiği, toplum sağlığını tehdit eden salgın sürecinin dahi eşitlikçi, adil ve bilimsel bir yaklaşımla yürütülemediği, ülkenin doğal zenginliklerinin, yaşam alanlarının ve kaynaklarının rant kaygısıyla talan edildiği bir tabloyla karşı karşıyayız.


Bugün, demokrasinin temelini oluşturan kurumlar ve sivil toplum baskı altına alınmakta, meslek örgütlerinin, yerinden yönetim birimleri ile eğitim kurumlarının özerk, bilimsel, demokratik ve örgütlü yapıları zayıflatılarak kamu ve toplum yararını savunma sorumlulukları giderek ortadan kaldırılmaktadır.


Hukukun hakça işletilmediği, yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığın ortadan kaldırıldığı, Cumhuriyet devrimlerinin, değerli kazanımlarının, özgün mimarlık mirasının ve uygarlıkların birikimlerinin yok sayıldığı bu dönemde; demokratik, laik geleceğimiz için parlamenter sistemin yeniden ve acilen işler hale getirilmesinin; tam bağımsız, eşitlikçi ve özgürlükçü Cumhuriyet birikimimizi yaşatmanın tarihsel sorumluluğumuz olduğunun bilincindeyiz.


Bu anlayışla, ülkemizin çağdaş uygarlık yolculuğuna temel olan 19 Mayıs 1919 tarihinin, 102. yıldönümünde toplumun tüm duyarlı kesimlerini "Cumhuriyet ve Demokrasi" için dayanışmaya, birlikte mücadeleye davet ediyoruz…


Mimarlar Odası olarak; Cumhuriyet devriminin ve aydınlanma sürecinin duraksatılamayacağı, tarihsel, bilimsel, kültürel gelişim sürecimizin geriye döndürülemeyeceğine olan inancımızla; tüm meslektaşlarımızın ve yurttaşlarımızın "19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı"nı yürekten kutluyoruz!


 

TMMOB MİMARLAR ODASI