5. UIA MİMARLIK VE ÇOCUK ALTIN KÜP ÖDÜLLERİ 2020-23

5. UIA MİMARLIK VE ÇOCUK ALTIN KÜP ÖDÜLLERİ 2020-23 | 12 Ağustos 2022

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) Çocuk ve Mimarlık Çalışma Programı, çocuk ve gençlerin mimarlık ve yapılı çevre anlayışlarını geliştirmelerinde rol alan kişi ve kuruluşları onurlandırma amacıyla, Altın Küp Ödülleri (Golden Cubes Awards) adlı uluslararası bir program düzenliyor. Üç yılda bir gerçekleştirilen ve beşincisi düzenlenen bu ödül programı, katılımcıların yeni projeler üretmelerini öngören bir yarışma değildir. Programa Mart 2020 - Mart 2023 döneminde okul öncesinden on sekiz yaşına kadar çocuk ve gençlere yönelik gerçekleştirilen dijital veya fiziksel etkinlik, ürün ve yayınlarla başvurulabilir.


Başvurular şu dört ödül kategorisinde değerlendirilir:


Okul (yönetici, öğretmen, öğrenci vb): ulusal müfredat uyarınca çocuklara ve gençlere genel eğitim veren tüm okullar

Kurum (kuruluş, inisiyatif, müze vb): herhangi bir alanda, tek başına ya da başkalarıyla iş birliği içinde çalışan müzeler, galeriler, vakıflar, dernekler ve diğer kuruluşlar

Yazılı Medya (kitap, dergi, eğitim aracı vb) alanında çalışan kişi ve kuruluşlar

Görsel-İşitsel Medya (film, eğitim materyali, internet sitesi vb) alanında çalışan kişi ve kuruluşlar  

Ödül süreci, ulusal ve uluslararası olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. Türkiye’den gerçekleşecek katılımlar için ilk aşamayı yürüten TMMOB Mimarlar Odası, ulusal düzeyde bir seçim süreci yürüterek uluslararası aşamaya aday/lar gösteriyor. İkinci aşamada ise uluslararası jüri, üye ülke kesimlerinin seçtiği aday başvurularını değerlendiriyor ve her kategoride bir ödül veriyor. Ödül alan projeler UIA Dünya Mimarlık Kongresi’nde sergileniyor.


UIA ve Mimarlar Odası, çocuk ve gençlerin mimarlık, kent ve sürdürülebilir kalkınma bilinçlerinin geliştirilmesini acil ve önemli bir hedef olarak görüyor. Bu konuda bilinçli yetişenlerin, erişkin yaşamlarında kentleri ve yaşam çevrelerini biçimlendiren politik, ekonomik ve sosyal stratejilerin oluşumunda seslerini duyurabilecek ve bu stratejileri etkileyebilecek bireyler olacaklarına inanıyoruz.


2020-23 Türkiye Jürisi: Tezcan Karakuş Candan, Burcu Selcen Coşkun, Behiç Ak, Ceren Güneröz, Zeynep Gürcanlı.


Ayrıntılı bilgi ve program takvimine aşağı linkten ulaşabilirsiniz.


http://www.mimarlarodasi.org.tr/index.cfm?sayfa=belge&sub=detail&bid=14&mid=14&tip=0&Recid=15568